Ilmastoyliopisto tarjoaa yhdeksän avointa verkkokurssia kestävyydestä ja ilmastonmuutoksesta

Yksitoista korkeakoulua on tuottanut yhdeksän kestävyys- ja ilmastokurssin sarjan, jolla suomalaiset sivistetään taisteluun ilmastonmuutosta vastaan.

Kuinka puhua ilmastonmuutoksesta? Kuinka kestävyysmuutosta johdetaan? Miten kiertotalous toimii? Kuinka opiskelijat ja yritykset voivat yhdessä ratkoa ilmasto- ja kestävyyshaasteita? Ilmastoyliopistoksi (Climate University) ristitty suomalaisten korkeakoulujen verkosto tarjoaa yhdentoista korkeakoulun yhdessä tuottamat kestävyys- ja ilmastokurssit yhdellä sivustolla osoitteessa climateuniversity.fi.

Ilmastoyliopiston kurssit ovat kaikille avoimia ja sopivat ilmastonmuutos- ja kestävyysaiheesta kiinnostuneille opettajille, korkeakouluopiskelijoille ja jo työelämässä oleville. Kurssit ovat joko suomeksi tai englanniksi tai molemmilla kielillä. Käännöksiä on luvassa lisää ja ensimmäistä käännöstä ruotsiksi valmistellaan parhaillaan.

Verkkokurssien materiaalit ovat verkossa avoimesti tarjolla ja opiskeltavissa omin päin. Jos kursseista haluaa opintopisteitä, opiskelijan tulee ilmoittautua jonkin verkostoon kuuluvan korkeakoulun tai Avoimen yliopiston järjestämille Ilmastoyliopisto- eli Climate University -kursseille.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori, Laura Riuttasen koordinoimassa hankkeessa on kahden vuoden ajan kehitetty Ilmastoyliopiston yhteistyömallia ja opetuskokonaisuutta yhdessä kahdeksan yliopiston ja kolmen ammattikorkeakoulun kanssa. LUT yliopiston osuuden koordinoinnista vastaa tutkijaopettaja Mirja Mikkilä.

Ilmastoyliopisto nostaa ilmastonmuutos- ja kestävyysopetuksen maailmanlaajuisesti uudelle tasolle etenkin monitieteisellä lähestymistavallaan. Kurssit on keskitetty yhdelle sivustolle. Monet kurssit myös vedetään yhteistyössä usean korkeakoulun kesken ja useamman eri alan opettajan voimin. Ilmastoyliopisto-verkostoon on tähän mennessä liittynyt jo 18 suomalaista korkeakoulua.

Tarjontaa myös lukiolaisille

Kursseja on järjestetty jo ennen yhteisen sivuston julkistamista. Tammikuun 2021 alussa alkaa kolme eri useamman yliopistojen yhteistyössä toteuttamaa avointa kurssia: Leadership for sustainable change, SystemsChange.now ja Statistical tools for climate and atmospheric science. Kurssien vastuuopettajat tarjoavat etätehtävien lisäksi reaaliaikaista opetusta ja arvioivat opiskelijoiden suoritukset. Korkeakouluopetuksen lisäksi Ilmastoyliopistosta löytyy lukiolaisille sopiva peruskurssi ilmastonmuutoksesta.

Opettajat saavat hyödyntää Ilmastoyliopiston verkko-opetusmateriaalia vapaasti. Kaikkiin materiaaleihin sisältyy opettajan opas, jossa neuvotaan, miten opetuksen voi järjestää, miten eri tehtävätyyppejä voi hyödyntää ja miten arvioida suorituksia.

LUT yliopistossa alkaa räätälöitynä uutena kurssina Kestävyys.nyt/Sustainable.now keväällä. Aiemmin opetusohjelmaan on sisällytetty jo Ilmasto.nyt- sekä Kiertotalous.nyt/Circular.now -kurssit.

Lisätietoa:

tutkijaopettaja Mirja Mikkilä
Kestävyystutkimus
mirja.mikkila@lut.fi